Mosjoen MFK

Chess Olympiad Tromsø 2014

Chess Olympiad, eller sjakk-OL, arrangeres i år i Norge. Det er ventet mange folk til arrangementet, og som med VM-kampene i sjakk, sendes også OL-kampene direkte på TV. OL er en konkurranse mellom lag, ikke mellom enkeltspillere. Det er bare én mot én i hvert parti, men det er lagets samlede poengsum som teller.

Sjakk-OL 2014 arrangeres av selskapet Chess Olympiad Tromsø 2014 A/S, på vegne av det internasjonale sjakkforbundet. Det arrangeres både en åpen turnering og en dameturnering, samt mange arrangementer for å øke interessen for sjakk. Norge har tre lag i hver klasse. Arrangørene har lov til å stille med to lag i hver klasse, men arrangøren skal også stille med et tredje lag for å hindre walkover. Totalt deltar 1570 spillere fra hele verden, 881 av dem deltar i åpen klasse, mens 689 deltar i kvinnenes turnering. Totalt 177 lag fra 172 land stiller i åpen klasse, og 136 lag fra 131 land stiller i kvinneklassen.

Sjakk-OL arrangeres annethvert år. Det første OL var uoffisielt, og ble arrangert i Paris. Man prøvde å få sjakk med i OL i 1924, uten hell. Årsaken var at det var vanskelig å skille mellom amatører og profesjonelle spillere. Dermed ble det arrangert et eget sjakk-OL i stedet. På avslutningsdagen av det første, uoffisielle mesterskapet, ble det internasjonale sjakkforbundet FIDE stiftet. Siden den gang, har FIDE arrangert sjakk-OL. Det første offisielle sjakk-OL i 1927 hadde bare 16 deltakerland.

Norge stiller med ganske sterke lag i årets OL, men det var lagene fra Russland og Ukraina som innledet konkurransen med de laveste oddsene. Sjakk har lenge stått sterkt i Øst-Europa, og Sovjetunionen dominerte sjakk-OL i mange tiår. Etter Sovjetunionens oppløsning, har Russland vunnet seks gull, mens Ukraina har vunnet OL to ganger. Armenia har vunnet tre ganger, og ble også vinnere av sjakk-OL i 2012. Derfor regnes disse tre landene blant favorittene også i årets konkurranse.

Norges tidligere resultater i sjakk-OL har ikke vært spesielt gode, og Norges innledningsodds før årets OL var heller ikke de beste. Norge har gode spillere på lagene, men Norge ligger helt nede på 23. plass på FIDEs ranking, derfor skal det mye til å bli ansett som en favoritt. Russland troner øverst på rankingen, fulgt av Ukraina og Kina. Frankrike og Armenia fullfører topp fem.